hotshotheader1a.jpg 822x142
1. When preparing to do a pre-trip inspection you must check to see that the parking brakes are on and/or chocked.

A. True
B. False

2. When getting in to start the engine and inspect inside the cab you must

A. Make sure the parking brake is on.
B. Put gearshift in neutral (or park if automatic).
C. Start engine and listen for unusual noises.
D. All of the above.

3. Look at the guages - the oil pressure gauge should come up to normal within how long after starting the engine?

A. Minutes
B. Seconds
C. It does not matter.

4. You should check the following for looseness, sticking, damage or improper settings:

A. Steering wheel
B. Accelerator, brake and clutch pedals
C. Transmission controls
D. All of the above

5. After inspecting mirrors and windshields for cracks, dirt, illegal stickers or other obstructions to see, you should:

A. Look in the mirror to see if you look good.
B. Clean and adjust as necessary.
C. Not worry about any of it.

6. When checking lights you should:

A. Make sure that the parking brake is set.
B. Turn off the engine and take the key with you.
C. Turn on the headlights and four way flashers.
D. All of the above.

7. What should wheel bearing seals be checked for?

A. Color of paint used on cover
B. Cleanliness
C. Hub oil level and no leaks

8. How many red reflective triangles should you carry?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

9. How do you test hydraulic brakes for leaks?

A. Pump the brake pedal three times, then apply firm pressure to the pedal and hold for five seconds. The pedal should not move.
B. Drive 20 mph and slam on the brakes.
C. Drive slowly and pump the brake pedal. Make sure it doesn't hit the floor.

10. Why put the starter switch key in your pocket during the pre-trip inspection?

A. So you don't lose it
B. So no one moves the vehicle
C. For your safety

11. To avoid roll backs when you start, you should:

A. Stop on a flat area
B. Engage the clutch very quickly
C. Press the accelerator
D. Partly engage the clutch before you take your right foot off the brake

12. What is the proper way to hold the steering wheel?

A. Firmly with both hands on opposite sides of the wheel
B. With your right hand on the wheel
C. Firmly with one hand at the top of the wheel and the other at the bottom

13. Why should you back toward the driver's side?

A. Backing toward the right side is dangerous
B. So you can see better
C. A and B

14. When backing, why is it important to use a helper?

A. It makes people think you are a better driver.
B. There are blind spots you can't see.
C. It's more fun when you have help.

15. What is the most important hand signal that you and the helper should agree on?

A. Stop
B. Go
C. Right
D. Left

16. What are two special conditions where you should downshift?

A. When starting off fast and speed shifting
B. Before starting down a hill and before entering a curve
C. Before starting up a hill and before entering a curve

17. When should you downshift automatic transmissions?

A. When going down grades
B. When going up grades
C. when going around curves
D. None of the above

18. Retarders keep you from skidding where the road is slippery.

A. True
B. False

19. What are the two ways to know when to shift?

A. Use engine speed (rpm) and road signs
B. Use your watch and engine sound
C. Use engine speed (rpm) and use road speed (mph)

20. How far ahead should you look?

A. Most good drivers look 20 to 30 seconds ahead
B. Most good drivers look 5 to 10 seconds ahead
C. Most good drivers look 2 to 4 seconds ahead
D. Most good drivers look 12 to 15 seconds ahead

Answer Key
1. A
2. D
3. B
4. D
5. B
6. D
7. C
8. C
9. A
10. C
11. D
12. A
13. C
14. B
15. A
16. B
17. A
18. B
19. C
20. D

1. What are two main things to look for ahead?

A. Road Signs
B. Police
C. Rest Area
D. Traffic and road conditions

2. What is your most important way to see the sides and rear?

A. By looking out the window
B. Checking your mirrors regularly
C. Getting on the C. B. radio.

3. What does "communicating" mean in safe driving?

A. Letting other drivers know you're there to help prevent accidents.
B. Using hand signals.
C. Driving a brightly colored vehicle.

4. Where should your reflectors be placed when stopped on an undivided highway?

A. Within 10 feet of the front or rear and 100 feet behind and ahead of the vehicle.
B. Within 50, 100, and 150 feet of the vehicle.
C. Within 10, 20, and 30 feet of the vehicle.

5. What three things add up to total stopping distance?

A. Road conditions, reaction distance, and braking distance
B. Perception distance, reaction distance, and braking distance
C. Braking distance, controlling speed, and reaction distance.

6. If you go twice as fast, will your stopping distance increase by:

A. twice
B. three times
C. four times
D. five times

7. Empty trucks have the best braking.

A. True
B. False

8. What is hydroplaning?

A. driving in the snow
B. when the tires lose their contact with the road
C. when you hit a pot hole

9. What is black ice?

A. Dirty snow
B. Rain and snow mixed
C. A thin layer of ice clear enough that you can see the road underneath it.

10. If the vehicle ahead of you is smaller than yours, it can probably:

A. out-run you.
B. stop faster than you can.
C. take turns faster than you can.

11. If you are driving a 30 foot vehicle at 55 mph, how many seconds of following distance should you allow?

A. Four seconds
B. Eight seconds
C. Six seconds

12. You should decrease your following distance if somebody is following you too closely.

A. True
B. False

13. If you swing wide to the left before turning right another driver may try to pass you on the right.

A. True
B. False

14. You should use low beams whenever you can.

A. True
B. False

15. What should you do before you drive if you are drowsy?

A. Drink some coffee.
B. Take some caffeine pills.
C. Get some sleep before you drive.
D. None of the above.

Answer Key
1. D
2. B
3. A
4. A
5. B
6. C
7. B
8. B
9. C
10. B
11. A
12. B
13. A
14. B
15. C

1. What effects can wet brakes cause?

A. Brakes can be weak or grab.
B. Brakes to work better.
C. You foot can get tired.

2. How can you avoid wet brake problems?

A. Speed up, shift to a higher gear.
B. Slow down, shift to a low gear, gently put on the brakes.
C. Drive in a regular manner.

3. You should let air out of hot tires so the pressure goes back to normal.

A. True
B. False

4. You can safely remove the radiator cap as long as the engine isn't overheated.

A. True
B. False

5. What factors determine your selection of "safe" speed when going down a long steep downgrade?

A. Size of vehicle, curves in the road.
B. Conditions of brakes, radio bulletins and alertness of driver.
C. Total weight of the vehicle, length of the grade, steepness, road conditions, and weather.

6. Why should you be in the proper gear before starting down a hill?

A. Because gravity can cause the speed of your vehicle to increase.
B. Because you don't want to shift going down a hill.
C. Because the clutch works better up a hill.

7. Describe the proper braking technique when going down a long steep downgrade.

A. Apply the brake just hard enough to feel a definite slowdown.
B. When your speed has been reduced to around 5 mph below your "safe" speed, release the brake.
C. When your speed has increased to your "safe" speed. repeat A and B
D. All of the above.

8. What is a hazard?

A. Any road condition or other road user that is a possible danger.
B. A flashing amber light.
C. A small animal.

9. Why make emergency plans when you see a hazard?

A. To have something to do while driving
B. In order to protect yourself and others.
C. To avoid getting a ticket.

10. Stopping is not always the safest thing to do in an emergency?

A. True
B. False

11. What are some advantages of going right instead of left around an obstacle?

A. You can avoid a head on collision.
B. Taking the shoulder may be best.
C. Someone may be passing to the left.
D. All of the above.

12. What is an "escape ramp?"

A. Ramps that are located a few miles from the top of a downgrade to help you stop.
B. A quick way to get out of town.
C. Ramps to get on and off an interstate highway fast.

13. If a tire blows out you should put the brake on hard to stop quickly.

A. True
B. False

14. What are some things to do at an accident scene to prevent another accident?

A. Try to get your vehicle to the side of the road.
B. If you're stopping to help. park away from the accident.
C. Put on your flashers and set out reflector triangles.
D. All of the above.

15. Name two causes of tire fires:

A. Tight turns and gravel roads
B. Under inflated tires and duals that touch
C. Driver smoking and following too close

Answer Key
1. A
2. B
3. B
4. B
5. C
6. A
7. D
8. A
9. B
10. A
11. D
12. A
13. B
14. D
15. B



Have A HotShot Day!        © The Internet Freight Terminal. All Rights Reserved.